Andrea Šverko

food bloggerica

Iako sam završila Medicinski fakultet, majčinstvo me usmjerilo u neke druge vode. Želja da svojoj djeci pripremim zdrav, ukusan i uravnotežen obrok natjerala me da više vremena provodim u kuhinji, isprobavam nova jela, okuse i namirnice. Tako je nastala Kroštulica, moj food blog koji uskoro slavi treći rođendan! Uz kuhinju više vremena provodim i u vrtu, uzgajam voće i povrće bez korištenja umjetnih gnojiva i pesticida. Sijanje sjemenki, njegovanje malih biljčica i ubiranje plodova u koje sam uložila vrijeme i ljubav pruža mi neizmjerno zadovoljstvo, pogotovo kada klinci sa stabljika kradu cherry rajčice. Inače sam majka Tare, Noe i Une koji mi, naravno, pomažu i u kuhanju i vrtlarenju. Puno vremena provodimo u prirodi, šetnjama, planinarenjima, vožnjama biciklima, a nakon toga se zasladimo nekom slasticom koje volim pripremati više nego slana jela. Tako se rodila još jedna ljubav - ljubav prema tortama, kojima uveseljavam prijatelje za njihove posebne prigode. Želim s vama podijeliti jednostavne i brze recepte sa sezonskim namirnicama i za razne slastice.


Članci autora
Ravioli sa šparogama i parmezanom
Ravioli sa šparogama i parmezanom

Ova ukusna i nutritivno bogata namirnica, osim što je zdrava za jetru, bubrege i pluća, sadrži svega 43 kalorije, zbog čega je idealna za reguliranje tjelesne težine. Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tijekom proljeća i ljeta dok traje sezona branja divljih zelenih šparoga

Pesto od medvjeđeg luka i lješnjaka
Pesto od medvjeđeg luka i lješnjaka

Ukoliko želite medvjeđi luk sačuvati tijekom cijele godine, možete napraviti pesto, pohraniti ga u sterilne staklenke i obavezno po vrhu preliti maslinovim uljem

Linzeri s kremom od limuna
Linzeri s kremom od limuna

Riječ curd nema prijevod u hrvatskom jeziku. Nije marmelada, nije ni puding, nego je svilenkasta krema citrusnog okusa. Lemon curd možete namazati na kruh, s njim puniti muffine, kroasane, pite, palačinke ili kekse

Raw Snickers torta
Raw Snickers torta

Donosimo recept za zdravu, sirovu verziju Snickers čokoladice u torta obliku. Ukoliko je napravite, možete uživati u slasnom zalogaju bez glutena, bijelog šećera i raznih aditiva!

Rakovica na dva načina
Rakovica na dva načina

Jeste li ikada probali rakovicu? Ispod opasne vanjštine krije se slatko i ukusno meso. Rakovice je najbolje pripremiti svježe, istog dana ulovljene i po mogućnosti žive

Limun cheesecake
Limun cheesecake

Jednostavan, osvježavajući, lagan cheesecake od limuna, a još se i ne peče, može li bolje?

Quiche sa špinatom
Quiche sa špinatom

Jeste li znali da špinat potječe s Bliskog istoka gdje raste kao samonikla biljka? Špinat možete veoma lako uzgojiti i u svom vrtu ili čak u malo većoj posudi za biljke. Tako ćete si omogućiti gotovo nepresušan izvor ove super hrane.

Kuglof od naranče i jogurta
Kuglof od naranče i jogurta

Miris naranče je blag, nježan, osvježavajuć i lagano slatkast. A takav je i ovaj kuglof. Potrebna vam je jedna zdjela, pjenjača i nekoliko minuta da pripremite smjesu. Nakon sat vremena možete uživati uz popodnevni čaj ili kavu te krišku ovog mirisnog kuglofa

Salata s narom i citrusima
Salata s narom i citrusima

Nakon praznika i pretjerivanja u hrani i piću vrijeme je za neka laganija jela! Salata je uvijek odlična ideja, a ukoliko je nadogradite s nekoliko sastojaka može biti i cjeloviti obrok

Slana zvijezda kruh
Slana zvijezda kruh

Ovaj zanimljiv i oku ugodan trgajući kruh je punjen s domaćom salsom, vrhnjem i sirom. Ukoliko nemate vremena za mijesiti i dizati tijesto možete koristiti i kupovno lisnato tijesto, no onda su tekstura i okus malo drugačiji